4 gezondheidsvoordelen van lijnzaad
27 februari 2022 

4 gezondheidsvoordelen van lijnzaad

Lijnzaad komt niet vaak genoeg voor in onze voedingsgewoonten, maar toch bevatten ze veel zeer goede eigenschappen voor de gezondheid van het hele organisme. Eet er elke dag wat van!

Lijnzaad is uitstekend voor onze gezondheid en bovendien... heerlijk! Er zijn bijna 200 soorten vlas, bijna allemaal wild. Voor het dieet moet men kiezen tussen bruin en blond. In dit artikel leer je enkele van hun voordelen.

1. Geweldig voor glutenvrije diëten

Vlas bevat geen gluten. Dus voor mensen die allergisch of intolerant zijn voor gluten, aanwezig in veel voedingsmiddelen die tarwe bevatten, kun je op vlas vertrouwen. Eet het geplet of gemalen om al zijn voordelen te assimileren. Een peper- of koffiemolen doet dat heel goed. Het hele zaad heeft inderdaad een harde schil, die erg moeilijk - zo niet onmogelijk - te verteren is voor het organisme, dat het zal afwijzen. Dat is jammer!

2. Bron van vitamines

Sommigen noemen het een superzaad! Het verbetert het cardiovasculaire en spijsverteringsstelsel, voorkomt bepaalde vormen van kanker, vermindert het risico op artrose en overgangsproblemen. En dat is niet alles. Lijnzaad is ook een waardevolle bron van mineralen, essentiële vetzuren en voedingsstoffen zoals vitamine E, een antioxidant die gunstig is voor slijmvlies- en huidcellen. Vitamine B2, B3, thiamine (B1), dat ook essentieel is voor het metabolisme van koolhydraten, en vitamine B5 en B6 behoren ook tot de vele voedzame stoffen in vlas.

3. Helpt om af te vallen

U wilt afvallen zonder een fortuin te verliezen aan producten die verre van natuurlijk zijn? Lijnzaad kan een goede bondgenoot voor je worden. Het is inderdaad een vetverbrandend voedsel. Dankzij de voedingsvezels geeft het je een gevoel van verzadiging. Je knabbelt minder en je lichaam claimt minder suiker. Neem elke dag tijdens de maaltijd drie theelepels gemalen lijnzaad met een glas water. U kunt er ook voor kiezen om uw dagrantsoen te verwerken in uw yoghurt, ontbijtgranen, eieren of salades. Wees constant. Volg dit dieet twee maanden, neem dan een pauze van drie tot vier weken voordat je weer verder gaat. Dit zal u echter niet behoeden voor lichaamsbeweging en een uitgebalanceerd dieet!

4. Anti-constipatie metgezel

Lijnzaad bevat veel vezels, dus het is een effectieve natuurlijke behandeling tegen constipatie. Meng tien gram gemalen zaden grof vermengd met water (150 ml) en drink op. Herhaal twee tot drie keer per dag. Obstipatie zal na twee of drie dagen afnemen. Wees echter voorzichtig als u divertikels heeft of als u lijdt aan het prikkelbare darm syndroom (PDS): dit kan een ontsteking veroorzaken door de onoplosbare vezels in het zaad.

Ontdek het Paleo diet

Download nu het Paleo blueprint E-book hier gratis

paleo blueprint ebook

Direct hier gratis downloaden


Over de schrijver
Reactie plaatsen