Afvallen met de Chinese geneeskunde
05 maart 2022 

Afvallen met de Chinese geneeskunde

Afvallen? Feeling Good Specialist helpt.

Afvallen dat wil bijna iedereen wel en om allerlei uiteenlopende redenen. Dat merk ik ook in mijn praktijk. Ik ben blij dat de mensen komen informeren, want dat is altijd beter dan die onbekende en vaak ongezonde (crash) diëten. Overgewicht is vandaag de dag een van de ernstigste gezondheidsproblemen. Maar gewichtsbeheersing omvat veel meer dan calorieën tellen en beweging. Veel belangrijker is kennis en inzicht in jouw persoonlijke lichaamsconditie. Wat speelt er zich in jouw lichaam af waardoor je aankomt en wat is de oorzaak waarom afvallen niet lukt? Traditionele Chinese geneeskunde (ook bekend als TCM, Traditional Chinese Medicine) kijkt naar jou als mens in zijn geheel. Niet de klacht, maar de mens staat dus centraal. De kern van TCM zit hem in het vinden van de oorzaak en pas daarna in het bestrijden van de klacht. Acupunctuur, de juiste kruiden en adviezen over eet- en leefgewoonten zorgen voor blijvend goede resultaten. Ontdek welke oorzaken jouw gewichtstoename mogelijk kunnen verklaren en welke behandelingen daarbij helpen. Of nog beter: neem contact op dan kijken we er samen naar.

Neem overgewicht altijd serieus

Ernstig overgewicht of obesitas is de veroorzaker van veel ziekten en aandoeningen: hart- en vaatziekten, hoge bloeddruk, suikerziekte, leververvetting, galstenen, longaandoeningen, bepaalde soorten kanker, artrose, obstructieve slaapapneu, verminderde vruchtbaarheid. Naar schatting zal tegen 2030 58% van de volwassenen over de hele wereld zwaarlijvig zijn en de WHO beweert dat ten minste 2,8 miljoen patiënten aan overgewicht zijn overleden. Maar hoe weet je of je overgewicht of obesitas hebt?

Meetmethodes om te bepalen

De bekendste manieren om jezelf te ‘meten’ en te bepalen of je op gewicht bent zijn de BMI en tailleomtrek. Dit zijn twee maatstaven waarmee wordt gemeten of je op gewicht bent of (ernstig) overgewicht hebt. BMI staat voor Body Mass Index en het berekent eigenlijk de verhouding tussen je lengte en je gewicht. Past je gewicht bij hoe lang je bent? Het wordt berekend door je gewicht te delen door je lengte in het kwadraat, dus bijvoorbeeld: 62 / 1.75² = 20,25. Uit deze berekening blijkt dat een persoon van 1,75m met een gewicht van 62kg een BMI heeft van 20,25. Een goed, gezond gewicht dus. We spreken van overgewicht als de BMI hoger is dan 25. Bij een BMI van 32 of hoger spreken we van ernstig overgewicht.

De BMI zou niet als maatstaaf per individu gebruikt moeten worden, omdat alleen gewicht en lengte hierin wordt meegenomen en niet de verhouding spier-, vet- en botweefsel of geslacht. Het geeft echter wel een goede schatting van het gezondheidsrisico van je gewicht. De tailleomtrek is een simpele indicator, waarvan de uitkomst een goede gemiddelde inschatting is voor het bepalen van overgewicht. Een tailleomtrek van minder dan 80cm bij een vrouw en 94cm bij een man past bij een normaal gewicht. De tailleomtrek wordt gemeten vlak onder de onderste rib en boven de heupbotten.

Oorzaken overgewicht volgens Traditionele Chinese geneeskunde (TCM)

In de westerse geneeskunde ziet men voornamelijk overmatig eten en te weinig beweging doorgaans als de veroorzaker van overgewicht. TCM daarentegen kijkt naar de onderliggende lichaamsconditie die mogelijk tot het overtollige gewicht leidt. Zo stelt de TCM dat er meerdere verstoringen tot overgewicht leiden. Je ‘waterhuishouding’ speelt hierbij een grote rol. Het menselijk lichaam bestaat voor zo’n 60% uit water. Alles wat het lichaam in of uit gaat bevat water. Vrijwel alle processen die zich in het lichaam afspelen maken gebruik van vloeistoffen. Logisch dus dat een goed functionerende ‘waterhuishouding’ (watermetabolisme) van essentieel belang is voor je gezondheid. De vorming, distributie en uitscheiding van lichaamsvloeistof is een ingewikkeld proces/systeem dat geregeld wordt door de activiteiten van veel organen.

In de TCM worden de organen verdeeld in Zang en Fu. De Zang (Yin) organen zijn: hart en kringloop (pericard), nieren, milt, lever en longen. De Fu (Yang) organen zijn: dunne darm, drievoudige verwarmer, blaas, maag, galblaas en dikke darm. Ieder Zang orgaan heeft zijn eigen functie maar ze werken allemaal samen met een Fu orgaan en met de meridianen. Samen zorgen deze organen ervoor dat je geen watertekort of overmatige ophoping van lichaamsvloeistoffen krijgt. Een verstoring in een of meerder organen leidt tot disbalans in het systeem. Je houdt vocht vast, komt aan, krijgt puistjes/zweertjes, hebt last van oedeem of slijmvorming en dit uit zich dan weer in bijvoorbeeld hartkloppingen, hoest of kortademigheid. Andere oorzaken waardoor er verstoringen in de balans optreden en je gewichtsbeheersing onder druk komen te staan zijn bijvoorbeeld slaaptekort, te veel stress of een verstoorde hormoonbalans.

In mijn praktijk onderzoek ik de eventuele verstoringen of disbalans in jouw systeem. Het zijn veelal pathologische veranderingen die overgewicht veroorzaken. Om je een idee daarvan te geven geef ik je hieronder twee (praktijk)voorbeelden.

De milt, de lever en de Qi

TCM wijt vet of vetweefsel meestal aan slijm en damp accumulatie. De milt is de oorzaak van alle slijmproductie en is bovendien betrokken bij het distributie en omvorming van lichaamsvloeistoffen en voedsel. Je milt raak overbelast en kan beschadigd raken door verkeerde eet-, leef- en slaapgewoonten. Je milt functioneert minder en minder. Lichaamsvloeistoffen worden troebel, slijmerig en vermengen zich met je bloed en Qi. Qi is het vermogen om te veranderen in relatie tot iets anders. Je kunt Qi beschouwen als energie die door je meridianen stroomt.

Komt er een ‘kink in de kabel’ dan raakt de Qi-stroom geblokkeerd raakt je energiehuishouding uit balans, Lichaamsvloeistoffen verdampen niet meer maar stollen in slijm en vormt zich daarna in vetweefsel. Bovendien hebben emoties, menstruatieproblemen en ouder worden invloed op de Qi-regulerende functie van de lever en daarmee de spijsvertering en de bloedstroom. Ook dan zie je dat damp in het lichaam blijft hangen, stolt in slijm en in obesitas. Je gewicht neemt toe, voelt je moe, hebt een opgezette buik, kunt problemen ondervinden bij zwanger worden en sommige ervaren een zwaar gevoel in de ledematen.

De nieren

Ben jij gek op zout? Te veel zout in ons voedsel is een belangrijke factor waardoor de nieren beschadigd raken. De opwarming en verdampingsfunctie van de nier zet je hele waterhuishouding in gang. Daarnaast beheersen de nieren het openen en sluiten van de urineblaas. Door het openen van de blaas kan de opgeslagen urine worden uitgescheiden. Met het sluiten kan het lichaam de vloeistoffen bewaren die voor de organen en weefsels nodig zijn. Het openen en het sluiten van de blaas hangt af van de samentrekkende en transformerende werking van je nieren. Disbalans veroorzaakt oedeem, gewichtstoename en een verminderde urinelozing.

Nu is het tijd om te gaan kijken hoe we overgewicht aanpakken:

Afvallen met Chinese geneeskunde

De Chinese geneeskunde heeft een van de meest verfijnde diagnostische systemen ter wereld.
Door het voelen van de pols, het zien van de tong en het stellen van gerichte vragen en lichamelijk onderzoek kan ik de oorzaak van je overgewicht of klachten opsporen. Tegelijkertijd kan ik ziektebeelden waarnemen die zich nog aan het ontwikkelen zijn waar te nemen waardoor ik dus ook preventief behandelen kan. Acupunctuur beïnvloedt het autonome zenuwstelsel en herstelt de balans in je energiehuishouding door de Qi-stroom van de meridianen te stimuleren.

Acupunctuur is vaak het meest effectief bij hardnekkige stagnatieproblemen bij de meridianen en zorgt ervoor dat de eetlust vermindert en de stofwisseling wordt versterkt. Vanzelfsprekend is de benadering van iedereen verschillend. De behandeling is afhankelijk van de diagnose en jouw lichaamsbouw. Zodra het lichaam weer in balans is, zal jouw metabolisme voedsel weer op de goede manier gaan verwerken waardoor het overgewicht wordt aangepakt. Let wel, hierbij gaan we ervanuit dat je gezond en niet overmatig eet.

Eten volgens de vijf elementen

TCM kijkt niet naar de calorieën of koolhydraten, maar baseert voedingsadviezen op de vijf elementen (Hout, Vuur, Aarde, Metaal en Water). Elk element heeft zijn eigen bijbehorende smaak. Wanneer je bijvoorbeeld veel behoefte hebt aan zoet dan betekent dit dat het aarde element uit balans is. Vaak wordt dan juist chocolade, snoep of koek gegeten zodat het Aarde-element verder uit balans raakt. Aarde – zoet. Metaal – scherp. Water – zout. Hout – zuur. Vuur – bitter. Afhankelijk van je klachten en de oorzaken kan ik je helpen om je gezondheid op een natuurlijke én gezonde manier te ondersteunen.

Afvallen met Chinese kruiden

De Chinese kruidengeneeskunde heeft een centrale plaats in de TCM. In de afgelopen tweeduizend jaar is deze kennis bewaard gebleven, wordt deze doorontwikkeld en toegepast.  Chinese kruidengeneeskunde maakt gebruik van middelen zoals die in de natuur voorkomen, meestal zijn dit plantaardige stoffen. De kruiden worden gesorteerd aan de hand van energetische eigenschappen. Chinese kruidenmedicijnen zijn complexe recepten gecombineerd volgens bepaalde Traditionele Chinese geneeskundige theorieën. Geneeskrachtige stoffen zijn zorgvuldig uitgebalanceerd in kwaliteit en kwantiteit, om de gezondheid herstellende acties te stimuleren en bijwerkingen te verminderen. Naast voedingsadviezen, worden klassieke kruidenpreparaten al jaren succesvol bij gewichtsbeheersing ingezet.

Ontdek het Paleo diet.

Gratis E-book: het Paleo blueprint

paleo blueprint ebook 

Direct hier gratis downloaden


Bronnen:

World Health Organization (WHO)

Nederlandse Vereniging voor Acupunctuur

Lu, Henry C. (1986). Chinese System of Food Cures, Prevention and Remedies.

Ren, Zhuoren (2003). “Excess Weight and Obesity – A View from Traditional Chinese Medicine.”

Flaws, Bob (2002). “New Approaches to the Chinese Medical Treatment of Obesity.”

Liu Zhanwen (2009) Essentials of Chinese Medicine, Volume 3. Essentials of Clinical Specialties in Chinese Medicine Springer. 

Over de schrijver
Reactie plaatsen